How To Survive Sweden
Door: Pieter Bas
Blijf op de hoogte en volg Pieter Bas
25 Januari 2008 | Zweden, Borås
Waarom Zweden?
Als je naar in sommige Europese landen wil gaan studeren moet je de taal beheersen, bijvoorbeeld landen zoals Italie, Duitsland, Spanje of Frankrijk. Aangezien mijn Duits en Frans niet heel goed is, kijk je naar de alternatieven. Belgie en het Verenigd Koninkrijk is te dichtbij en bij het oude Oostblok weet je niet hoe ver met je Engels komt. Dan blijft Scandinavie over.
Zweden is/was altijd mijn eerste keuze geweest. Zelfs als je de Zweedse taal niet machtigt ben, kom je met Engels eigenlijk heel ver. 90% van alle Zweden spreken vloeiend Engels. In 5 maanden tijd ben ik 2 keer een Zweed tegengekomen die geen Engels sprak, maar als je een beetje Zweeds spreekt, dan red je wel.
De Zweedse taal
Volg zeker een Zweedse taalcursus, de Zweden waarderen het echt als je maar een paar woordjes Zweeds spreekt. Met "Jag kommer inte från Sverige, en Jag pratar en liten svenska" kunnen ze erg waarderen.
Als Nederlander kan je snel de taal machtig zijn, want het is een beetje een mix van Nederlands, Duits en Engels. Zweeds is ook een Germaanse taal, maar je raakt ook wel eens in de war. Mijn favoriete Zweedse woord is trött, dit spreek je uit als "trut". Trött betekent moe.
Het eerste wat de Nederlanders de buitenlanders leren zijn de scheldwoorden, maar er zijn bijna geen Zweedse scheldwoorden.
Het land
Verwacht heel veel natuur. Je kijkt je ogen uit op de snelweg van Göteborg naar Stockholm. De tijd heb je wel om rustig om je heen te kijken, want op de snelweg mag je ook maar 110km/u en het kan zo rustig zijn op de snelweg dat je minuten lang niemand tegen komt.
In Borås was het gemiddelde 1-2 kouder in de winter dan in Nederland, in de zomer was het gemiddeld 4 graden kouder. Van de locals kreeg ik te horen dat het wel erg koud was in de zomer en dat winter dit jaar erg mild was.
Sta niet raar op te kijken, als het in Stockholm tropisch kan zijn. Veel mensen hebben het beeld van een koud maar mooi land, maar het kan zeker heel warm worden door het landklimaat. In de lente kijken de Zweden bij de eerste lente zonnelicht allemaal omhoog en genieten dan van de eerste zonnestraaltjes. In de herfst en winter kunnen de Zweden wat depressief over komen, maar dat komt door het weinig uren zon in deze periodes.
In het algemeen zijn de Zweden erg behulpzaam maar gesloten, hierdoor is integreren met de lokale jeugd lastig. Je moet iemand kennen en dan opent de rest van de vriendengroep van zichzelf.
Het uitgaan
Het mag bekend zijn dat de prijzen van alcohol hier een stuk hoger liggen dan in Nederland. Waar je in Nederland al begint te klagen over €3 voor een biertje, mag je in Zweden blij zijn dat je maar €4,50 kwijt bent. Op donderdag zijn er in sommige discotheken happy hours, waar je dan goedkoper kan drinken. Dit is dan tegen normale Nederlandse prijzen. Borås is vergeleken met Stockholm en Göteborg een vrij saaie stad, maar is zeker een leuke stad om te studeren. Donderdags zijn veel exchange studenten te vinden in X&Y (gratis entree voor studenten op donderdag), vrijdags veel in Harry’s en zaterdags bij Swing of Harry’s
Hou wel rekening mee dat bij veel cafés en discotheken een minimumleeftijd is van 20 jaar. Er is wel een manier om als 19-jarige naar binnen te komen.
Nog een punt. De Zweedse radio is echt om te huilen. Er wordt veel gepraat en de muziek wordt op vaak herhaald, dus een tipje. Luister af en toe naar de Zweedse radio, maar luister vaker naar je mp3’s of naar de Nederlandse radio via het Internet.
Het studeren in Borås
Het verschil per School hoe hoog de studiedruk is. De studiedruk van de School of Business and Informatics was niet zo heel hoog, terwijl als je de School of Textile zou doen een hele kluif je studie zou hebben.
Het niveau ligt wel hoger dan in Nederland, maar een gemotiveerde student moet het zonder al te veel moeite kunnen halen. Ik heb de pech/geluk gehad dat ik een course als enige exchange student in een klas vol met Zweden zat.
Nederlanders zijn gewend om altijd hun mening te delen. De Zweden waren daarentegen in het algemeen vrij stil in de klas. De eerste echte les was ook meteen in het Zweeds, na een halve minuut vroeg de docent ook of er toevallig ook buitenlanders in de klas zaten. Ze waren vergeten dat er ook nog een buitenlander in de klas zou zitten. Ik kreeg meteen boze blikken, omdat ze nu opeens in het Engels les kregen.
Verder heb ik Zweeds voor beginners en gevorderden gevolgen en ik kan zeggen, dat helpt je wel tijdens je verblijf.
Het appartement
Het appartement was erg basic, maar voor omgerekend €175 euro per maand had ik een mooie kamer. De bewoners van Hässleholmen noemde het zelf ‘gettot’, maar het was alles behalve een ghetto vergeleken met Spangen of de Schilderswijk. Als student zijnde in Borås kan je wonen in Tunnlandsgatan of Distansgatan.
Persoonlijk ontwikkeling
Ik woon nog bij mijn ouders, dus opeens moest ik alles zelf doen. Koken, wassen, strijken, schoonmaken, boodschappen doen, afwassen etc. Dat is me goed gelukt, aangezien ik nu nog leef :). Het is een heel avontuur, maar het was het zeker waard. Ik heb veel nieuwe (internationale) vrienden gemaakt en verder ben ik een aantal malen naar familie in Göteborg geweest.
Tipje, als je mogelijkheid hebt, huur een auto en ga naar Stockholm. Het is 'maar' 4,5 uur rijden, want Stockholm is echt een hele mooie stad.
Hej då Sverige :(